Kerstloop 2019

Zoals ieder jaar wanneer wij geen andere afspraken hebben, gaan we in op de uitnodiging van de Skivereniging om deel te nemen aan de Kerstloop. Heel eerlijk gezegd ga ik niet voor de loop maar voor de zogenaamde nazit. Deze wordt overigens staande doorgebracht. De vaste lopers van de Hemrik zorgen voor koffie, thee, glühwein, warme chocolademelk, taart, koekjes, chocolaatjes, kaas en worst. Ik hoop dat ik volledig ben. Maar goed voordat het zover is moet er eerst gelopen worden. Onder deskundige leiding van onze trainer Bas wordt begonnen aan de warming up. Deze duurde zeker wel twee minuten.

Daarna gaf Bas het startschot voor de Kerstloop 2019. Deze relatief korte warming up had mogelijkerwijs iets te maken met de weersomstandigheden: regen, harde wind en soms wat hagel of natte sneeuw. Gelukkig bleef het daarna verder droog tijdens het lopen. De kaders voor het aantal rondes werden ruim gehouden. Van de trainer mocht dit aantal beperkt blijven tot 1, maar 2 of 3 werd ook toegestaan evenals 4,5,6,of 7. Zelf 8,9 en 10. Voor de leden die niet aanwezig waren: een ronde was 1,2 Km lang.
Wanneer ik bezig ben met een loop dringen zich allerlei gedachten in mijn hoofd op. Ik bedacht mij dat er onderlinge concurrentie is tussen de verschillende loopgroepen wat betreft de verzorging en aankleding van hun loopjes. Daarom was ik ook niet verbaasd toen er iets voor tienen een vrachtauto het parkeerterrein opdraaide met opschrift HANOS internationale horeca groothandel. Ik verkeerde in de veronderstelling dat de chauffeur een feesttent op het parkeerterrein zou opzetten met tafels en stoelen om vervolgens de bar en het buffet in te richten. Deze gedachten bleken niet juist te zijn, de vrachtauto begaf zich naar het nabij gelegen horecagelegenheid.

De uitgezette loop was met grote pijlen en kerstverlichting bewegwijzerd. Heel sfeervol. Vijftien glazen potjes met schroefdeksel en daarin batterijlampjes. Nadere bestudering leerde dat deze schroefdeksels allen het opschrift HAK hadden. U moet de groeten van Hak hebben is een bekende reclamekreet. Hieruit kon ik de conclusie trekken dat de familie Tellinga een belangrijke wisseling in eetgewoonten had doorgevoerd. Vorig jaar bestond de feestverlichting namelijk uit glazen potten waarin pastasaus had gezeten en nu waren het dus Hakpotjes. Ik herken deze potjes wel want deze gaan ook bij mij in het boodschappenkarretje als ik bruine, witte of andere bonen koop. Afgelopen jaar heeft de familie Tellinga dus heel wat keren peulvruchten op het menu gehad. Zo leer je dus mooi het trainersechtpaar kennen.

De uitgezette route was dus zoals reeds gezegd voorzien van grote pijlen en de befaamde potjes. Dit was heel duidelijk en ik ben hier altijd erg blij mee. Ik liep gedurende het eerste rondje achter Monique, hoefde ik niet op de route te letten. Dat vind ik gemakkelijk en ook veiliger voor mij, want ik neem wel eens een verkeerde afslag of juist niet terwijl dit wel zou moeten. Tijdens de tweede ronde stapte Monique even uit het circuit en had ik geen wegwijzer meer. Ik was geheel op mijzelf aangewezen. En dat ging zowaar goed deze keer. Althans dat dacht ik. Je kunt je voorstellen dat het een behoorlijke schok voor mij was toen de voorzitter mij tegemoet kwam lopen. Oh jee, waar was ik fout gegaan. Ik kon het niet bedenken. Inmiddels had ik de route al drie of vier keer gelopen en dacht dat ik op de juiste weg was. Anderzijds kon ik mij niet voorstellen dat onze voorzitter had zitten slapen of beter gezegd had lopen slapen en daardoor de verkeerde afslag genomen. Na goed om mij heen te hebben gekeken kwam ik toch tot de conclusie dat een van ons tweeën fout zat en dat ik dat niet was.

Na zeven of acht rondes was het bijna elf uur en dit leek mij een goed moment om naar de inmiddels gedekte tafels te gaan. Geen feesttent dus en dat was best wel een goed idee geweest want het begon weer flink te regenen en hagelen. De hapjes en drankjes waren weer uitstekend verzorgd. Alle lof voor degenen die hierin een rol hebben gespeeld. De nazit duurde ongeveer even lang als de duur van de loop en ik denk voor sommigen nog wel wat langer. Toen ik iemand chocolademelk met glühwein zag drinken, met daarop een toefje slagroom, wist ik dat het tijd was om te vertrekken. Ik zou zeggen: volgend jaar weer?

Martin Cazemier